Zorg Organisatie Werken bij Buurtzorg Andere initiatieven Nieuws Contact
Buurtzorg

Persoonlijk en professioneel

Werken en leren via Buurtzorg

Wil je graag in de zorg werken maar heb je niet het juiste diploma? Dan kun je instromen in een reguliere MBO of HBO opleiding voor wijkziekenverzorgende (niveau 3) en (wijk)verpleegkundige niveau 4 of 5. Je volgt een opleidingstraject aan een ROC of een Hogeschool.

Als zij-instromer kies je voor een combinatie van leren en werken. Je gaat meteen aan de slag in de baan van je keuze. Dat betekent dat je ook meteen salaris krijgt. De duur van de opleiding is afhankelijk van je achtergrond, werk en ervaring. Tijdens de opleiding werk je in een team van Buurtzorg met een contract van minimaal 20 uur per week. Daarnaast ga je 1 dag in de week naar school.

Banner KvB websiteWie ben jij?

 

 • Je hart ligt in de zorg voor mensen en je wilt graag werken in de wijkverpleging
 • Je bent flexibel en bereid ook op avonden en in weekenden te werken
 • In bezit van het diploma verzorgingshulp niveau 2, verzorgende niveau 3 IG, SPW niveau 4, doktersassistente, diëtiste, SPH, AWD of vanwege een carriereswitch

Wij bieden

 • Een baan waarin je de ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen
 • Begeleiding door een collega (werkbegeleider) uit je team
 • Je bent onderdeel van een hecht zelfsturend team met gedreven collega’s
 • Een leerlingensalaris conform CAO VVT afhankelijk van je vooropleiding en ervaring
 • Een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding en hierna een vast arbeidscontract als (wijk)verpleegkundige binnen Buurtzorg.

Welke opleiding past bij mij?

Het lijkt logisch om alleen te kijken naar welke opleiding je al hebt gedaan en wat een handig vervolg is. Maar het gaat niet alleen over je vooropleiding. Het gaat ook over in welke levensfase je nu zit en wat op dit moment bij je privé-situatie past. Gaat het straks lukken om werk, leren en leven te combineren en al die ballen in de lucht te houden?

Uit deze opleidingen kun je kiezen:

 • Een mbo-opleiding tot verzorgende niveau 3IG of verpleegkundige (niveau 4) via een ROC bij jou in de buurt 
 • Een mbo-opleiding tot verzorgende niveau 3IG of verpleegkundige (niveau 4) via Educared
 • Een hbo-opleiding tot verpleegkundige (niveau 6). Deze opleiding kun je volgen op vrijwel iedere hogeschool in Nederland in deeltijd of duaal Sommige hogescholen bieden ook een ‘fast switch’ traject voor mensen met een hbo- of wo-achtergrond
 • Windesheim in Zwolle biedt de mogelijkheid om iedere maand in te stappen. Voor niveau 3/4 kun je ook op andere momenten starten en niet alleen in februari en september in een vaste groep

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag bij het maken van die keuze. Buurtzorg verzorgt zelf geen erkende opleidingen.

 

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Je solliciteert via deze website. Je sollicitatie komt terecht bij de afdeling personeelszaken van Buurtzorg in Almelo. Je krijgt een ontvangstbevestiging en je sollicitatie wordt doorgestuurd naar de regio waarin je woont. Vanuit die regio wordt er vervolgens contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek. Dit kan een fysieke ontmoeting zijn, maar het kan ook telefonisch of via beeldbellen.

De persoon met wie je dit gesprek voert is niet alleen goed op de hoogte van werken bij Buurtzorg, maar weet ook veel van de opleidingen in jouw regio. Hij of zij zal je informeren over alles wat Buurtzorg wel (en niet) te bieden heeft. Dit gesprek geeft dit jou volop de gelegenheid om vragen te stellen over alles wat te maken
heeft met leren en werken bij Buurtzorg. Als je na dit gesprek nog steeds enthousiast bent, en wij zien in jou ook een goede nieuwe collega, dan zetten we de volgende stap.

Jouw sollicitatie wordt onder de aandacht gebracht van alle teams die zich op maximaal 30 minuten van jouw woonplaats bevinden. Het aantal teams dat we kunnen benaderen is dus sterk afhankelijk van waar je woont. De aangeschreven teams hebben tijd nodig om te bepalen of ze je willen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Je wordt daarna rechtstreeks benaderd door één (of meerdere) teams. Je mag op gesprek komen. Een sollicitatiegesprek vindt plaats op de locatie van het team en wordt gevoerd met één of meerdere teamleden. Het team kijkt of jij als potentiële leerling goed in hun team past. Zij zullen je vragen stellen over je werkervaring in het verleden en waarschijnlijk ook over je privé situatie. Werken en leren vraagt namelijk niet alleen inspanning van jou, maar ook van de mensen om je heen.

Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen er eventueel al afspraken gemaakt worden over wanneer je een paar dagdelen mee kunt lopen in de wijk. Wanneer de gesprekken gevoerd zijn en je hebt meegelopen in de wijk maken zowel jij als het team de balans op. 

Is er een team dat jou graag een leerwerkovereenkomst wil aanbieden? Wil jij graag de mogelijkheid krijgen om te leren en te werken in dat specifieke team? Is er een match? 

In dat geval heten we je van harte welkom bij Buurtzorg! Je gaat naast je opleiding direct aan de slag bij Buurtzorg. Als leerling werk je tijdens je hele opleiding in hetzelfde team. Je hebt één of twee werkbegeleiders. Dit zijn collega’s uit het team. Zij hebben minimaal hetzelfde opleidingsniveau als de opleiding waar jij voor gekozen hebt. Je begeleiders maken je wegwijs bij Buurtzorg en in de cliëntenzorg. Ook helpen ze je met het integreren van schoolopdrachten op de werkvloer. Uiteraard ga je ook met andere collega’s uit je team mee op pad. Het hele team speelt een rol in jouw dagelijkse begeleiding. 

 

Vind je het spannend om de wijk in te gaan? 

Als zij-instromer hoef je uiteraard niet direct zelfstandig de wijk in. Er is tijd om het vak te leren. Daarom ben je het eerste jaar boventallig. In dat jaar kijk je samen met je begeleiders wanneer je voor het eerst zelfstandig de wijk in kunt. Bij de één is dat al na twee maanden, bij de ander pas na zes maanden.

Je doet ervaring op door mee te lopen met collega’s. Je mag leren door vragen te stellen, te oefenen en ook door fouten te maken. Zo zul je je de beroepshandelingen steeds meer eigen maken. 

Wat ga ik verdienen? 

Wat je verdient hangt af van het aantal uren dat je gaat werken en de opleiding die je gaat volgen. In de meeste gevallen krijgen zij-instromers een leerwerkovereenkomst voor 24 uur per week.

Bij een 24 uur contract ben je 20 uur aanwezig op de werkvloer en 4 uur per week krijg je compensatie voor school. Hoeveel zelfstudie er daarnaast nog nodig is, is zeer individueel en afhankelijk van het lesprogramma. We hebben gezien dat je de tijd die je nodig hebt voor zelfstudie niet moet onderschatten.

Hieronder vind je de bedragen wanneer je fulltime aan de slag zou gaan: 

 • Ben je Leerling Verzorgende IG dan word je ingeschaald in FWG 45 met een bruto fulltime maandsalaris van € 2.422,65 en een bruto uurloon van € 15,53
 • Ben je Leerling mbo-verpleegkundige dan word je ingeschaald in FWG 50 met een bruto fulltime maandsalaris van € 2.717,16 en een bruto uurloon van € 17,42.
 • Ben je Leerling wijkverpleegkundige (HBO-V) dan word je ingeschaald in FWG 55 met een bruto fulltime maandsalaris van € 2.937,68 en een bruto uurloon € 18,83.
Waar kan ik terecht als ik wel de papieren heb en dus geen zij-instromer ben? 
In dat geval kun je direct solliciteren bij een team met een vacature. Meer informatie en openstaande vacatures vind je op werkenbijbuurtzorg.nl


keuringsdienstvanbanen.nl


Copyright © 2024 Buurtzorg Nederland. Alle rechten voorbehouden.